Pošto imam laptop već nekolika mjeseca mogu da kažem i neke stvari koje su korisne za uštedu energije baterije, pregrijavanje laptopa i slično.

1. NE Igricama Laptop je prenovsiv PC i samim tim što je sve stalo u tako mali prostor ne znači da se neće pregrijvati tokom igranja najnovijih igrica. Naravno postoje gejming laptopovi koji su posebno napravljeni za igranje ali pričam uopštene. Nije da će te uništiti laptop ako se nekolika puta dođe do 80 stepeni ali ipak treba voditi računa. Još da kažem da ako hoćete da igrate priključite punjač.

2. Smanjiti osvjetljenje Osvetljenje ili na engleskom Brightness je uobičajeno postavljeno na 100% a sigurno da vam nije potrebna tolika svjetlost pri radu u zatvorenom prostoru a uštedjećete bateriju.

3. Novi drajveri Uvjek je bolje updejtovati drajvere jer mogu da imaju bolju podršku i otključaju neke mogućnosti na vašoj mašini za koje niste ni znali, kao recimo senzor temperature za grafičku.

4. Power planovi   Ovo je vezano za Windows 7 jer na njemu(ne znam za ostale) imate mogućnost da kreirate posebne planove korištenja energije tako što ćete podesiti osvjetljenje, gašenje ekrana, uključivanje sleep moda…</
5. Novi OS Ako vaš laptop može da podrži novu verziju operativnog sistema preporučljivo je da ga instalirate jer će sigurno bolje iskoristiti performanse računara i imaće više opcija.
6. WiFi&Bluetooth Ako ne planirate da koristite wireless internet a želite da vam baterija potraje duže isključite ga.

7. Pregrijavanje  Često laptopovi imaju probleme sa hladjenjem tako da se procesor pregrijava i može dolaziti do oštećenja hardvera pa je korisno kupiti cooling pad jer omogućava dodatno hladjenje i sprečava nagomilavanje toplote unutar laptopa. Iako nemam cooling pad dovoljno je i samo malo izdignuti laptop od površine stola i to je dovoljno. Naravno nikako ne treba koristiti računar na mekim površinama poput kreveta,kauča itd.

Sve što sam vam rekao ovdje je iz mog lično iskustva i bio bih vam veoma zahvalan ako imate nešto da dodate što sam nisam napisao a bilo bi korisno znati 🙂

Advertisements

5 thoughts on “Laptop savjeti

  1. Poželjno je i pogasiti sve nepotrebne procese ili aplikacije koje rade u pozadini ili se uključuju pri pokretanju sistema. Ovo ne važi samo za laptopove, već i za desktop računare. Kod laptopa ovo može da uštedi dosta energije.

  2. Meni je skoro crkao laptop od sestre i serviser mi je rekao da ljudi prave cesto gresku da ga setaju po kucama, stanovima ukljucenog a to je ogromna greska jer njegova prenosivost vazi samo kad je iskljucen a ne kad je ukljucen. Eto da dodam proverenu informaciju. Sve ostale su odlicne. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s