Skoro se raspisah o ovoj temi na jednom forumu pa evo i ovdje neke informacije. Majnovati možete preko procesora, grafičke ili ASICa. ASIC su specijalni uredjaji namjenjeni isključivo miningu i to najviše za Bitcoin i Litecoin. Njih je malo teže nabaviti kod nas, skupi su i glomazni, troše dosta struje itd. Svi manje više imamo računare a ako imate malo jači kompjuter sa dobrom grafičkom karticom imate idealne uslove da probate mining.
Ako vas zanima posebno samo Bitcoin možete probati cloud mining tj servis gdje platite da odredjeni vremenski period vam neko pozajmi hardver i majnuje za vas. Primjer toga je HashFlare npr uplatio sam 75$ za 500 GH/s na godinu dana. i posle tih godinu dana ću imati 0.024500 BTC po trenutnim proračunima što je oko nekih 340$. Evo kalkulatora http://whattomine.com/coins/1-btc-sha-256?utf8=%E2%9C%93&hr=500.0&p=0.0&fee=10&cost=0.0&hcost=75.0&commit=Calculate To sve zvuči sjajno pogotovo što kod cloud mininga nemate nikakvih obaveza, ali nosi sa sobom nesigurnost da će neko hakovati servis, kao što se skoro desilo NiceHashu jednom slovenskom servisu, takodje cijena Bitcoina varira, i pošto je doživjela ogroman rast u poslednje vrijeme tako je i isplativost rudarenja tog coina veća ali ne znači da će to biti i tokom 2018. Još jedna stvar na koju treba obratiti pažnju kod bilo kog od cloud mining servisa je minimalna withdrawal vrijednost, znači minimum zaradjenog kojeg možete da izvučete na vaš wallet. Kod Hashflare to je 0.0107 što je nekih 160$ što znači da će meni trebati makar 5-6 mjeseci da izvučem prvi novac od ove investicije, ako zakupite veći hashrate onda naravno mnogo brže se dolazi do minimuma, sve ovo navodim kao primjer.
Ako želite da rudarite neki drugi coin, npr Ethereum za to se koriste grafičke kartice i cloud mining se ne isplati što znači da treba sami da podesite konfiguraciju i sve ostalo. Ako već imate neku grafičku karticu, sledeći korak je da skinete mining software poput Claymore Dual Miner, na kom možete u isto vrijeme pored Ethereuma rudariti i još jedan coin npr Sia ili Decred https://github.com/nanopool/Claymore-Dual-Miner/releases pošto otvorite miner vidjećete skriptu start.bat u njoj unosite vaš mining pool, ja koristim Nanopool i vašu wallet adresu za izabrane valute. Kad je pokrenete, proces počinje i vidjećete koji vam je hashrate, prema tome možete računati kolika će vam biti zarada. Za sve kalkulacije koristitite whattomine.com takodje tu možete vidjeti koji je najprofitabilniji coin trenutno, za AMD kartice to je uglavnom Ethereum za Nvidia to je Zcash ili Zencash ali sve se to često mijenja. Sve zavisi od tržišta i cijena na berzi, zato treba biti jako pažljiv sa investicijama u kriptovalute jer su jako podložne naglim promjenama cijene, kako na više tako i na niže.
Evo nekih okvirnih cifara za ETH + Sia mining konfiguraciju sa 4 AMD RX570 4GB kartice to je 120 Mhs za ETH, takvu konfiguraciju možete napraviti sa oko 1500$, a za godinu dana ona može napraviti ETH i Sia u vrijednosti od 4000$ što znači da za manje od pola godine vam se vrati početna investicija, evo detaljan kalkulator http://whattomine.com/merged_coins/2-eth-sc?utf8=%E2%9C%93&hr_eth=120.0&fee_eth=1.0&hr_sc=2000.0&fee_sc=2.0&p=650&cost=0.12&commit=Calculate
Da bi dobili veći hashrate na svojim karticama možete da ih overklokujete pomoću softvera kao MSI Afterburner, za AMD kartice obavezno namjestiti Blockchain drajver, Bios mod itd. Pri računanju profita imati u vidu i potrošnju i cijenu struje koja je kod nas 12 centi po KW/h.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s